Inspiration

Bostadshus

Text: Helene Axelsson Foto: Stina Kallin
Artikeln har tidigare varit publicerad i Timmerhus & interiör.

Billan och Erik bytte skidorna mot hammare och spik för att förverkliga drömhuset.

DET ÄR EN UNDERBART vacker senvinterdag och solen har värmt upp de smala byvägarna och gjort ytan till en sugande vårsmet, det gäller att hålla tungan rätt i munnen för att inte hamna i dikeskanten. Vi har bestämt träff med Erik och Billan på den konferensanläggning som paret driver sen 1988. Vi konstaterar att det är en egen liten ö  med ett stort rött hus på, som ligger i sjön Ljusnan i det vackra Hälsingland. En lång träbrygga leder fram till ön där Erik möter upp för att bjuda på en tidig lunch.

MEDAN VI MUMSAR i oss en mycket välsmakande laxmeny berättar Erik om anläggningen som köptes 1988. Det året slutade Erik sin aktiva karriär som skidåkare medan Billan, eller Mari-Helene som hon egentligen heter, fortsatte till 1995. Det hela började med sommarläger för skidungdomar. Konferansverksamheten startade med en förfrågan om att få komma och äta middag, och sedan var ruljansen igång.

Anläggningen var i över 100 år ett flottarboställe. Huset är ett panelklätt timmerhus som förmännen bodde i under flottningssäsongen, skiftet låg endast 200 meter därifrån. Under rekordåret 1937 passerade här 28 miljoner timmerstockar. Idag erbjuder Erik och Billan konferenser med naturnära aktiviteter som bad i tunna, fiske och bastubad på flotte.

Billan kommer in i rummet med andan i halsen och ursäktar sig för den sena ankomsten. Hon berättar att hon stött på en läkare som är där på konferens med Gävleborgs hjärtdoktorer och diskuterat idrott och förstorat hjärta. Man förstår att idrotten och skidor fortfarande intresserar. Ett annat intresse är design och inredning vilket syns i anläggningens alla utrymmen.

VI LÄMNAR ÖN och beger oss vidare runt sjön till det privata Drömhuset. Timmerhuset är en 270 kvadratmeter stor byggnad i en mycket egen design. En intressant byggkonstruktion är att man byggt bostadshusets bärande delar i regelverk för att fortsätta övervåningen i traditionell timmerkonstruktion med stockar på 8 tum. En annan detalj är gästdelen som man valt att rappa så det ger ett intryck av att vara en gammal stallbyggnad. Som kronan på verket ståtar en stor pool, den pryder i stort sett hela långsidan av huset. Billan berättar att är gjuten och 3 meter djup på det djupaste stället och rymmer 85 kubikmeter vatten.

För att kunna använda den maximalt har man valt att montera ett pooltak, det innebär att vattnet håller 30 grader även vintertid. Hon berättar att familjen använder poolen i snitt en timme varje dag och som en bekräftelse kommer barnen Alvin och Max utstörtande från huset, snart är bad och stoj igång. Erik kan inte hejda sig utan svidar om från jeans till badbyxor och ger sig in i leken. Det hela blir nästan overkligt med poolens varma vatten som ångar och isen som ligger kvar på tomten, man skulle kunna tro att man var vid de varma källorna på Island och inte två mil från Bollnäs.

VI GÅR IN I HUSET via en stor pooléntre som övergår till den egentliga entrén. Ljuset och rymden i kombination med materialen och de ljusa färgerna ger ett starkt intryck. Billan berättar att resorna och besöken framförallt i Nord Amerika, Europa och Skandinavien inspirerat och  gett idéer som blivit en skön mix tillsammans med svensk timringskonst. Att kunna bolla idéer och möjligheter med en erfaren timmerman för att hitta lösningar har varit guld värt.

På frågan varför timmerhus?, svarar Billan att det första huset som familjen byggde i Hudiksvall blev en typ av timmerhus. Ett byggsystem i värmetimmer som isolerades, plastades in och kompenserades med ett mekaniskt ventilationssystem och som blev en kostsam historia att driva.  Därför beslöt Erik och Billan att drömhuset skulle vara ett äkta timmerhus utan plaster och med självdrag.

HUSET HAR EN PLATTA på mark med vattenburet värmesystem. Huset och poolen värms med flis från en anläggning i stallet några hundra meter från huset, Erik berättar att han räknar med att det går ungefär 300 kubik för att värma bostadshuset på 270 kvadrat, andra utrymmen på c:a 150 kvadrat, och poolen.

Vardagsrummet är enkelt möblerat med fyra sköna fotöljer. Istället för ett soffbord i mitten har man valt att ha två små bord. Fönstren vetter ut mot den stenlagda gården och poolen.

VI FORTSÄTTER rundvandringen och kommer in i ett enormt stort kök med specialdesignade kökssnickerier. En stor köksö med massiv ekskiva  ger plats för rationellt arbete. Här har Billans kreativitet fått utlopp för många speciallösningar. Köket rymmer ett stort matsalsbord och stolar med plats för umgänge. Köket mynnar ut i ett vardagsrum med rejäla glaspartier och en stor öppen spis. Fönstren är i direkt kontakt med poolen och den fina stenläggningen utanför vilket ger en svävande känsla och suddar ut gränsen mellan ute och inne. Nästan alla väggar är klädda med specialsågad panel och socklar och foder är tillverkade efter egen design. Taken har bred panel som fästs med klippspik.

Allt i inredningen är genomtänkt och jag frågar hur länge planeringen av huset tagit? Billan ler och medger att tankarna och planeringen har funnits i säkert åtta år då Erik började samla timmer och sågade allt material. Hon berättar att allt trä är från egen skog förutom golvet.

Vi går upp på övervåningen som inrymmer ett allrum, tre sovrum och ett stort badrum. Här är färgerna som nere ljusa och inredningen känns skandinavisk förutom i pojkarnas rum. Här har Alvin bestämt neongröna väggar och Max kontrat med himmelsblått. Konstigt nog känns färgerna helt rätt som kontrast till det i övrigt ljusa färgvalen. Föräldrasovrummet har stora fönster, här medger Billan att glaspartierna gör sovrummet väldigt varmt sommartid och nästa projekt blir att införskaffa solskydd,.

EFTERMIDDAGEN BÖRJAR BLI SEN och familjen Westin-Östlund måste iväg till aktiviteter och kall så vi tackar för oss och kan konstatera att fanns det tävlingar i smak, kreativitet och beslutsamhet skulle Billan och Erik hamna högt på pallplats än en gång.

Konferensanläggningen erbjuder många olika friluftsaktiviteter.

Billan i ett av de mysigt inredda gästrummen.

Poolens varma vatten ångar, isen ligger kvar på tomten.

Erik har valt ut och sågat allt virket till huset från den egna skogen. En bastant pelare bär upp övervåningen och har utnyttjats till centrum i en köksö med diskho och bred bardisk.

Trappan som leder till övervåningen. Foto: Stina Kallin

Det luftiga sovrummet vetter ut mot hagar och ängar.