Inspiration

Renovera

Av: Marie på Köksmagasinet, Borlänge.
Artikeln har tidigare publicerats i Timmerhus & interiör nr 2-2007.

Ni får på dessa sidor titta in i två stora härliga kök där jag som köksdesigner inte behövt spara på vare sig idéer, utrymme eller materialval.

NU SKA NI VETA att detta inte är vardagen i mitt arbete. Oftast handlar det om diverse kompromisser pga. platsbrist. Det är inte många kök som rymmer uppemot sex högskåp innehållande ugn/micro, diskmaskin, kaffemaskin, kyl, frys samt ett hörnskafferi. Allt ska vara i arbetshöjd men väggarna räcker inte till!

EN ANNAN BEGRÄNSNING är inte alltför sällan slantarna som skall räcka till många och mycket… därför har en ny tjänst tagit form för mig som ”köksexpert”: Jag får ofta göra hembesök för att rita och planera kök även hos familjer som vill handla kök i platta paket. Jag brukar ta ett par tusen för denna tjänst men drar naturligtvis av kostnaden ifall kunden kommer på bättre tankar och väljer att handla någon av mina produkter…

I denna artikel har jag blivit ombedd att berätta lite om vad man skall tänka på då man bestämt sig för att byta kök. Kom ihåg att var och en gör som den vill, jag kan bara ge tips och råd.

BÖRJA MED ATT FUNDERA över hur huset ser ut, sekelskifte i rött & vitt, 60-talshus med tegel eller kanske ett funkishus?! Jag tycker det är viktigt att köket stämmer överens med stilen på huset. Titta gärna i tidningar och vik blad där du hittar något som just du tycker om. Bra att ta fram och visa ifall någon som jag dyker upp hemma hos dig.

Hur lever er familj? Lagar ni mycket mat, bakar ni mycket, äter ni kanske i omgångar för att alla tränar, spelar musik eller har andra aktiviteter på olika tider? Fråga er själva vilken typ av familj som kan tänkas köpa huset efter er? Låter kanske tråkigt att tänka på försäljning av hus när man står i begrepp att byta kök men se till att göra plats för en diskmaskin även om du själv inte behöver en…

SKRIV NED vilken ”maskinpark” du vill ha plats för i ditt kök. Notera speciella önskemål ex. plats för hund-/kattskål, kanske en papegojbur som måste få plats. Skall barnen sitta vid datorn i köket eller kanske de skall ha plats för att läsa läxor?

FLEXIBLA LÖSNINGAR tycker jag är intressant…  en arbetsö på hjul som går att rulla åt sidan ifall man behöver duka långbord eller varför inte en fällbar bänkskiva som ger extra arbetsyta vid behov. Vill ni ha plats för vinfack, vitrinskåp eller tycker ni om öppna hyllor?

Ju mer ni tänker på innan gör att ni slipper ni ångra er efteråt!

NÄR DU FÅTT en planlösning på köket är ett hett tips för att omvandla ritning till verklighet ”maskeringstejp”. Oftast ritas kök i skala 1:20 dvs 1 cm på ritningen motsvarar 20 cm i verkligheten. Mät och tejpa på golvet för att se hur stor plats de olika delarna tar.

Skall du själv rita, beställa och montera ditt kök är det många bitar att tänka på.

Här listas en del av dem:

  •  Använd alltid färdiga mått dvs. efter att ni isolerat, lagt in golv, spikat panel i taket, fällt in spotar osv…
  •  Glöm inte passbitar!!! Luckor måste gå att öppna mot vägg- och högskåp samt i hörn.
  • Lämna plats för gardiner och strömbrytare.
  • Spis i hörnan, räkna med 110 cm åt vardera håll.
  • Se till att du har bra med arbetsyta mellan spis och diskbänk, det är där det mesta av köksarbetet utförs.
  • Gärna avställningsyta bredvid ugn i arbetshöjd och kylskåp.
  • Placering av diskmaskinen. Är luckan i vägen då den är utfälld eller når du till förvaringsskåpen?
  • Om spisen inte ligger på samma sida som diskbänken försök få till en extra vask!
  • Tänk till innan du väljer bänkskiva! Oljat trä är vackert men är du beredd att sköta om skivan ?
  • Kolla var avloppet kommer upp och ta hänsyn till detta när du placerar diskmaskinen. Diskmaskinen står inte på sockel som skåpen utan direkt på golv varför det ej går att dra avloppet under maskinen.

SOM DU FÖRSTÅR så behövs det ”köksnördar” som jag med mer än 20 års erfarenhet i ämnet köksplanering!
Och svaret på frågan är nog nej…
…det optimala köket finns inte…
det är alldeles för många hinder på vägen dit, men tänker man till så går det i alla fall att komma i närheten!

Den gamla hederliga diskbänken är tillbaka. Lägg märke till att den är utflyttad för att ge plats åt en hylla i bakkant.

Stort härligt kök med sittplats för många. På barstol eller vanlig stol, du väljer!

Upphöjd barskiva med sittplats skymmer matlagningsdelen direkt då man kommer in. Det blir även plats för lite kakel som stänkskydd bakom spishällen. Praktisk fällbar skiva att använda när det behövs extra plats.

Höga skåp som avslutas med en rad smålådor mot bänksivan. Takhöjden här är 260cm och skåpen från Vansbro är skräddarsydda efter denna höjd. Hela utrymmet upp till tak kan användas, ingen passlåda behövs.

En köksinredning kan handmålas i vilken kulör somhelst, här har kakelugnen fått bestämma färg.