Inspiration

Fritidshus

Foto: Stina Kallin Text: Helen Axelsson
Artikeln har tidigare varit publicerad i Timmerhus & interiör nr 2-2007.

Anna-Clara gick på myskänslan när familjen valde att bygga ett timmerhus. Nu vet hon att timmer har många plusfaktorer. Faktiskt så många att familjen planerar bygga ett till timmerhus.

STUGORNA RUNT SJÖN bildar små grupper i grått och rött. Fälten ett vackert rutmönster i gröngula nyanser och det enda som bryter tystnaden är tröskor och traktorer. Bönderna har bråda tider och arbetar med skörden fast det är söndag eftermiddag.

Idag ska vi träffa en Göteborgsfamilj som valt att bygga sitt fritidshus i en alldeles vanlig liten by. Inga fjäll eller större turiststråk och hålligång finns här, bara sjön och lugnet.

DICK OCH ANNACLARA tar emot oss på den stora verandan, verandaräcket är en massiv timmerkonstruktion som binder ihop själva huset med verandan, konstruktionen bidrar till en lugn helhet.

VI FORTSÄTTER IN i själva huset som inte är så stort men har en härlig rymd. Från verandan kommer man in i storstugan med kombinerat kök, vi slår oss ner runt bordet för att prata husbyggnation. Jag måste medge att nyfikenheten är stor, jag skulle vilja veta varför familjen valt att bygga sitt hus i timmer och varför just här?

Anna Clara berättar att familjen tillbringat många vinterveckor i Orsa Grönklitt där man bott i små mysiga timmerstugor. När familjen bestämde sig att skaffa något eget skulle det finnas möjlighet att åka skidor på vintern men också möjlighet till sommaraktiviteter som bad och båtliv runt knuten. När man blev erbjuden att köpa tomten i den lilla byn vid Siljan kändes det helt rätt. Att huset skulle byggas i timmer grundade sig helt på ”mysfaktorn” från början berättar Dick, men han medger att valet har fått en djupare betydelse efter erfarenheter från året som gått sedan bygget blev klart.

Ekonomin och enkelheten samt den friska inomhusmiljön är slående plusfaktorer, faktiskt så starka argument att familjen planerar att bygga ett timmerhus i Göteborg som ska bli familjens nya permanentbostad, men det huset ska  inte bli ett traditionellt timmerhus utan mer i modern design, kanske lite funkis, funderar AnnaClara.

På frågan hur han valde tillverkare av timmerhuset berättar Dick att familjen gjorde ett besök i Stockholm på utställningen Hus Expo för att få idéer och inspiration till bygget. Där hittade man ett visningshus som tilltalade familjen. Timmerhustillverkare hittade de sedan på www.svenskatimmerhus.se.

Tre tillverkare fick lämna förslag och pris. Dick poängterar att valet av leverantör inte grundades bara på ekonomin utan servicenivån och det stora nätverk av inredningsleverantörer som man fick ta del av. För familjen var det viktigt att känna förtroende och att man kunde lämna husbyggnationen till tillverkaren när man själva inte var på plats. Här betonar både Dick och AnnaClara att personkemin spelat en stor roll.

När man väl valt tillverkare och husmodell var timmertjockleken den stora frågan. Huset skulle ju fungera lika bra på vintern som på sommaren och synliga timmerväggar både inne och ute var ett krav. Man valde rejäla stockar i 8 tum så man kunde minimera de isolerade ytorna till golv och tak.

HUSET ANVÄNDS PERIODVIS både under vinter och sommar men har alltid en basvärme på cirka 12 grader. Elsystemet har ett fjärrstyrt system så när familjen bestämmer sig för att besöka huset kan Dick höja temperaturen från Göteborg så det är sköna 20 grader när familjen anländer. Väl på plats eldas det i täljstenskaminen som inte bara håller elräkningen nere utan även skapar en ”myskänsla” i huset.

PÅ ETT ÅR har elförbrukningen hållits nere på 6000 kwh, helt acceptabelt då huset är på 90 kvadrat och har stora fönsterpartier.
Dick poängterar att synligt timmer kräver stor planering av el och rördragningar då man inte kan gömma installationer i isoleringen som man kan i regelväggar.

Han berättar att han redan före timringen hade klart var el och belysning skulle finnas och att kanaler borrades i stockarna redan vid timringen. Familjen tog hjälp av en arkitekt för att planera belysningen.   Taket i storstugan har många integrerade ljuspunkter som ger en bra allmänbelysning, en vacker kristallkrona ovanför soffbordet i storstugan kompletterar de moderna ljuspunkterna och ger en vacker kontrast.

Förutom storstuga och kök finns tvättstuga, två sovrum och ett badrum i markplan.

SMÅ PERSONLIGA DETALJER och smarta lösningar vittnar om Anna-Claras intresse och känsla för inredning och färgsättning, men medger att hon fått stor hjälp med lösningar av en inredningsbutik i Mora där hon även hittat massor med produkter, bl.a. den härliga järnsängen som finns i det stora sovrummet.

I duschen finns en smart lösning som är värd att ta efter. Här har man byggt ut en bänk som klätts i samma keramiska plattor som övriga utrymmet. Det är en smart lösning i sig, men poängen är att man dragit upp golvvärmen i sittdelen på bänken så man har en skön värme även i den.

FRÅN STORSTUGAN GÅR en vacker trapp upp till loftet som består av barnens två sovrum och ett allrum. Konstigt nog känns inte rummen små och trånga, mycket beroende på den öppna planlösningen mot storstugan med takhöjd upp till nock.

DET HAR TAGIT Dick och Anna-Clara två år av planering och byggnation för att få till sitt egna lilla fritidsparadis, något de kommer att ha igen vid nästa husbygge i Göteborg.

Timmerhuset har ytbehandlats med järnvitriol som ger en silvergrå färgton. De engelskt röda fönstren och de gröna fodren ger bra accenter.

Det stora glaspartiet i storstugan ger direkt kontakt med altanen och man får ett bra ljusinsläpp.

Köket har handmålats i en ljusbeige kulör. Barstolen är en variant på Leksandsstolen.

Att isolera och skymma timmerväggarna var inget alternativ för AnnaClara och Dick. En blandning av tradition och modern design i inredningen ger ett personligt och inbjudande hem.